Yatay geçişten vazgeçme hakkı nedir? Yatay geçiş iptali nasıl olur?

KamuJET

Kamu Personeli
Yönetici
yataygecisgeridonus-2.png

Merhaba değerli arkadaşlar,

Bu yazım yatay geçiş yapanlar ancak henüz eğitimi öğretim dönemi başlamadan yatay geçişlerini iptal etmek isteyen üniversite öğrencisi arkadaşlar için yazılmıştır. Yatay geçiş yaptınız ve daha dönem başlamadan herhangi bir sebepten dolayı eski üniversitenizde kalmak istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Öncelikle bu yazıyı hangi mevzuata göre yazıyorum ondan bahsedelim.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK‘te 21/12/2019 tarihinde 30985 sayılı değişiklik ile birlikte yönetmeliğin 8. Maddesi 4. bendine şöyle bir ekleme yapılmıştır.

İlgili yılda/dönemde yatay geçiş başvurusu kabul edilerek kayıt yaptıran ancak eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce yatay geçiş hakkından vazgeçen öğrencilerin yatay geçiş işlemleri iptal edilir. Bu öğrenciler yatay geçiş yapmış öğrenci kabul edilmez ve yatay geçiş başvurusu yaptıkları yükseköğretim kurumuna geri dönerler. Bu öğrenciler yatay geçiş kaydını iptal ettirdikleri yıl/dönemde başka bir yükseköğretim kurumuna yatay geçiş hakkı elde etmeleri durumunda yatay geçiş yapabilirler. Bu durumdaki öğrenciler de bu madde hükümlerine göre yükseköğretim öğrenci veri tabanına (YÖKSİS) işlenir.
Buraya tıklayarak mevzuatın tamamını görüntüleyebilirsiniz.

Bu madde bize açıkça belirtiyor ki yatay geçiş yapmış ve kayıt olmuş olan öğrenciler henüz eğitim öğretim dönemleri başlamadan yatay geçişlerini iptal etme haklarına sahiplerdir. Bu konu hakkında önce YÖK ile görüşmeniz ve hemen ardından onların sizi yönlendirdiği şekilde hareket etmeniz gerekmektedir. Böylelikle yatay geçiş yaptığınız üniversitede bir dönem okumak zorunda kalmadan eski üniversitenize geri dönebileceksiniz.

Ancak yatay geçiş yapmışsanız ve dönem başlamışsa geri dönüş farklı şekilde işler. Bu süreç hakkında bilgi edinmek için şu makalemizi inceleyin;

Merhabalar ben iki gün önce A üniversitesinden B üniversitesine aynı bölüme yatay geçiş yaptım fakat kaydımı silip eski okuluma dönmek istiyorum eğer B üniversitesine dilekçe verip kaydımı silersem eski okuluma devam edebilir miyim yani eski kaydım silinir mi bir sorun çıkar mı? Güz döneminde direk başlayabilir miyim? E devlette iki okula da kayıtlı görünüyorum

Merhaba, tabi başlayabilirsiniz. Yukarıda mevzuata uygun bir dilekçe yazarak her iki üniversitenize de müracaat edin. Eğitim öğretim dönemi başlamadan işlemlerinizi vakit kaybetmeden halledin. Güz döneminde eski üniversitenizde başlayabilirsiniz.

Yanıtınız içn teşekkürler. Peki ilk kayıt olduğum yani eski okulum yaşadığım şehirde değil dilekçeyi öğrenci işlerine mail olarak gönderirsem olur mu? Ya da farklı bir yol varsa nasıl gönderebilirim? Dilekçeye eklemem gereken başka bir belge var mı? İşimi sağlama almak istiyorum.

Yanıtınız içn teşekkürler. Peki ilk kayıt olduğum yani eski okulum yaşadığım şehirde değil dilekçeyi öğrenci işlerine mail olarak gönderirsem olur mu? Ya da farklı bir yol varsa nasıl gönderebilirim? Dilekçeye eklemem gereken başka bir belge var mı? İşimi sağlama almak istiyorum.
Üniversite nasıl kabul ediyorsa o şekilde göndermenizi tavsiye ederim. Posta, mail ya da elden nasıl istiyorsa üniversitenizin talebine göre hareket edin. Ama bence en garantisi elden vermek. Ek belge gerekmez diye düşünüyorum. Öğrenci belgenizi ekleyebilirsiniz. Yine de üniversitenizin ekstra belge talebi olursa onları da ekleyin. Posta ile gönderirseniz mailden de gönderin daha garanti olur. Postada gecikme olabilir. Evrak kaybolabilir diye ufak bir tavsiyede bulunmak istedim.

yeni okulumda ders kaydı başladı bu durumda yatay geçişten vazgeçemiyormuyum ama okul daha açılmadı sadece online ders kaydı başladı @KamuJET hocam

yeni okulumda ders kaydı başladı bu durumda yatay geçişten vazgeçemiyormuyum ama okul daha açılmadı sadece online ders kaydı başladı @KamuJET hocam
Üniversitenizle ya da YÖK ile bir iletişime geçin. Üniversteden olumsuz cevap alırsanız bile mutlaka YÖK ile iletişime geçin derim. En net cevabı öyle alırsınız. Ders seçim haftası geçmeden yapabilirsiniz diye düşünüyorum.

@KamuJET hocam birde * ösym merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazanan ogrencıler* derken depremzede kontejanıda geçerli oluyormu

@KamuJET hocam ben hacettepeye yatay geçiş yaptım kaydoldum hacettepede dersler 22 eylülde başlıyor ben odtüden yatay geçiş yaptım odtüde dersler 29 eylülde başlıyor. 20 eylülde sınavım acıklanacak odtüde ve eğer geçtiysem odtüye dönmek istiyorum. hacettepeye mail attıgımda 22 eylülde dilekceyle vazgecebilirsiniz dediler ama tam eğitim öğretimin başladığı gün oluyor. attıkları mail elimde var geri dönebilir miyim bu şekilde hiç hacettepeye baslamadan 22 eylülde ? Çünkü ders kayıtları 19 eylülde kapanıyo hacettepenin ben hazırlık okuyacağım o yüzden 22 eylülde seviye belirlemeye giricem sonrasında sınıfa kaydedecekler. ben 20-21i öğrenci isleri kapalı oldugu icin en erken 22 eylülde vazgecme dilekcesi verebiliyorum

@KamuJET hocam ben hacettepeye yatay geçiş yaptım kaydoldum hacettepede dersler 22 eylülde başlıyor ben odtüden yatay geçiş yaptım odtüde dersler 29 eylülde başlıyor. 20 eylülde sınavım acıklanacak odtüde ve eğer geçtiysem odtüye dönmek istiyorum. hacettepeye mail attıgımda 22 eylülde dilekceyle vazgecebilirsiniz dediler ama tam eğitim öğretimin başladığı gün oluyor. attıkları mail elimde var geri dönebilir miyim bu şekilde hiç hacettepeye baslamadan 22 eylülde ? Çünkü ders kayıtları 19 eylülde kapanıyo hacettepenin ben hazırlık okuyacağım o yüzden 22 eylülde seviye belirlemeye giricem sonrasında sınıfa kaydedecekler. ben 20-21i öğrenci isleri kapalı oldugu icin en erken 22 eylülde vazgecme dilekcesi verebiliyorum
Merhaba dönebilirsiniz elbette ama size verilen tarihte mutlaka dilekçeyi verin süreci uzatmayın. Odtüde 29unda başladığı için bir problem olmaz.

Kyk yurdunu iptal etmekten kastınız tam nedir anlamadım tamamen kyk kaydınızı mı sildirdiniz?

odtü pcden hacettepe tıp mı

Geri