Yatay geçişten vazgeçme hakkı nedir? Yatay geçiş iptali nasıl olur?

TeoreM

Kamu Çalışanı
Yönetici
yataygecisgeridonus-2.png

Merhaba değerli arkadaşlar,

Bu yazım yatay geçiş yapanlar ancak henüz eğitimi öğretim dönemi başlamadan yatay geçişlerini iptal etmek isteyen üniversite öğrencisi arkadaşlar için yazılmıştır. Yatay geçiş yaptınız ve daha dönem başlamadan herhangi bir sebepten dolayı eski üniversitenizde kalmak istiyorsanız doğru adrestesiniz.

Öncelikle bu yazıyı hangi mevzuata göre yazıyorum ondan bahsedelim.

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK‘te 21/12/2019 tarihinde 30985 sayılı değişiklik ile birlikte yönetmeliğin 8. Maddesi 4. bendine şöyle bir ekleme yapılmıştır.

İlgili yılda/dönemde yatay geçiş başvurusu kabul edilerek kayıt yaptıran ancak eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce yatay geçiş hakkından vazgeçen öğrencilerin yatay geçiş işlemleri iptal edilir. Bu öğrenciler yatay geçiş yapmış öğrenci kabul edilmez ve yatay geçiş başvurusu yaptıkları yükseköğretim kurumuna geri dönerler. Bu öğrenciler yatay geçiş kaydını iptal ettirdikleri yıl/dönemde başka bir yükseköğretim kurumuna yatay geçiş hakkı elde etmeleri durumunda yatay geçiş yapabilirler. Bu durumdaki öğrenciler de bu madde hükümlerine göre yükseköğretim öğrenci veri tabanına (YÖKSİS) işlenir.
Buraya tıklayarak mevzuatın tamamını görüntüleyebilirsiniz.

Bu madde bize açıkça belirtiyor ki yatay geçiş yapmış ve kayıt olmuş olan öğrenciler henüz eğitim öğretim dönemleri başlamadan yatay geçişlerini iptal etme haklarına sahiplerdir. Bu konu hakkında önce YÖK ile görüşmeniz ve hemen ardından onların sizi yönlendirdiği şekilde hareket etmeniz gerekmektedir. Böylelikle yatay geçiş yaptığınız üniversitede bir dönem okumak zorunda kalmadan eski üniversitenize geri dönebileceksiniz.

Ancak yatay geçiş yapmışsanız ve dönem başlamışsa geri dönüş farklı şekilde işler. Bu süreç hakkında bilgi edinmek için şu makalemizi inceleyin;