Yedek Subay Olmak İçin Ne Yapmak Lazım? Şartlar Neler?

KamuJET

Kamu Personeli
Yönetici
Selam dostlar,
Malum askerlik zamanı yaklaşan çok kişi var. Çevremde bazı arkadaşlar yedek subay olarak gitmeyi düşünüyor ama kimse tam olarak süreci bilmiyor. Ben de biraz araştırdım, burada paylaşayım, belki katkısı olanlar olur.

📌 Yedek Subay Nedir?​

Kısaca özetleyecek olursak: Yedek subay, lisans mezunu kişilerin askerlik hizmetini asteğmen rütbesiyle ve genelde 12 ay boyunca yapmasıdır. Er ya da kısa dönem yerine, daha çok yönetici pozisyonlarda görev alıyorsun.

✅ Yedek Subay Olmak İçin Gereken Şartlar​

1. Lisans mezunu olmak (ön lisans için bu geçerli değil, onlar için yedek astsubay var).
  2. Yaş sınırı genelde yok ama çok ileri yaşlarda tercih edilmiyor.
  3. Askerlik yoklamanı yaptırdıktan sonra e-Devlet üzerinden başvurunu yapıyorsun.
  4. Seçim tamamen kura ile. Sistem seni yedek subay, yedek astsubay ya da er olarak sınıflandırabiliyor.
  5. İstesen de yedek subay çıkmayabilir. Tamamen ihtiyaca ve kura şansına bağlı.

🧾 Başvuru Süreci Nasıl?​

1. İlk adım olarak yoklama işlemi yapılıyor.
  2. Ardından sağlık muayenesi ve gerekli belgeler tamamlanıyor.
  3. Tercih aşamasında “yedek subay olmak istiyorum” seçeneğini işaretliyorsun.
  4. Sonrasında kura bekleniyor.
  5. Eğer çıkarsa, seni sınıf okuluna (örneğin Piyade Okulu) gönderiyorlar, orada eğitim alıyorsun.

📝 Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• Yedek subaylık zorunlu bir görev değil, tercih etmezsen normal er/bedelli gibi de yapabilirsin.
  • Maaş alıyorsun ama eğitimden sonra.
  • İdari görevlerde veya yazı işlerinde olabiliyorsun, herkes sınır karakoluna gitmiyor.

Anahtar Kelimeler:

• yedek subay nasıl olunur
  • yedek subay başvuru şartları
  • asteğmen olma süreci
  • lisans mezunu askerlik
  • e-devlet yedek subay başvurusu
  • askerlikte yedek subaylık
  • 2025 yedek subay kura sonuçları
  • yedek subay maaşı ne kadar
  • yedek subaylık zor mu
  • yedek subay er farkı

Bilgisi olan, daha önce giden varsa yorumlara yazsın dostlar. Her bilgi kıymetli olur. 👇
Sorusu olanlar da çekinmeden yazabilir.