Yatay geçişte geri dönüş hakkı

TeoreM

Kamu Çalışanı
Yönetici
yataygecisgeridonus.png

Yatay geçiş yaptım eski bölümüme dönebilir miyim?​

Evet arkadaşlar böyle bir hakkınız var. Yatay geçiş yaptınız eski bölüme bağlı kaldınız ya da yeni bölüme uyum sağlayamadınız eski bölüme geri dönüş yapabilirsiniz.

MYP ile geçiş yapmış olanlar için;​

Tam olarak madde şu şekilde;

Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmesine, (İlgili başvuru döneminden önce Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin tekrar yatay geçiş yapamayacağına) ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmelerine,

Peki bu süreç nasıl işler?​

Öncelikle yatay geçişte geri dönüşler hangi yönetmeliğe tabidir bundan bahsedelim istiyorum. Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkelerine tabi olarak geri dönüş başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu ilkeleri sizinle paylaşıyorum;

Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkelerini okumak için buraya tıklayın.

İlkeleri resmi sayfada görüntülemek için buraya tıklayın.

Bu yönergenin 5. maddesi size şöyle bir hak tanımıştır.

Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmesine, (İlgili başvuru döneminden önce Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin tekrar yatay geçiş yapamayacağına) ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmelerine,
Yani her öğrenci merkezi yerleştirme puanını kullanarak sadece bir defa yatay geçiş yapabilir ancak eski okuluna geri dönmek isterse sonraki yatay geçiş başvuru tarihlerinde eski okuluna bir dilekçe ile tekrardan başvuru yaptığı takdirde ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilecekleri açıkça belirtilmiştir.

Yatay geçişte geri dönüş için başvurular ne zaman yapılır?

Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkeleri madde 5’te belirtildiği üzere yatay geçiş yaptıktan sonraki yatay geçiş başvuru tarihlerinde başvuru yapabileceksiniz. Diyelim ki 2020-2021 Güz döneminde yatay geçiş yaptınız ve bir dönem geçiş yaptığınız okulda okudunuz. Bahar dönemi öncesi eski okulunuzun yatay geçiş tarihlerini takip etmeniz ve yatay geçiş başvuru tarihleri aralığında okulunuzun sizden istediği şekilde (elden, posta ya da faks) dilekçenizi okula teslim etmeniz gerekmektedir.

Yatay geçişte geri dönüş için nasıl bir dilekçe yazmam gerekli?

Bu konuda çok fazla istek geldiği için bir dilekçe hazırladım.

Dilekçeyi konu altında Word dosyası olarak indirebilirsiniz.

Yatay geçişte geri dönüş dilekçesinde ekte bir şeyler olması gerekli mi?

Benim tavsiyem hangi üniversite olursa olsun dilekçeyi verirken ekte transkript, ders içerikleri ve öğrenci belgesini bulundurun. Özellikle ders içerikleri ve transkript ilerde ders muafiyeti verirken size kolaylık sağlayacaktır. İyi ki ekte bunları vermişim diyeceksiniz.

Yatay geçişte geri dönüşte eski okuluma dönememe gibi bir ihtimal var mıdır?

Geri dönüş hakkından Ek Madde-1 Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş yapmış her öğrenci koşulsuz yararlanabilir. Geri dönememe gibi bir durum söz konusu değildir.

Alttan dersim var yatay geçişte geri dönüş hakkından yararlanabilir miyim?

Alttan dersiniz olsa dahi geri dönüşünüz yapılır.

Eski okuluma döndüğümde yeni okulda aldığım derslerim ne olacak?

Endişelenmenize gerek yok. Yeni okulunuzda aldığınız dersleri eski okulunuza döndüğünüzde denk sayılabilecek dersler yerine saydırabilirsiniz. Burada önemli husus dersin ismi değil dersin içeriğidir. Diyelim ki yeni okulunuzda Psikolojiye Giriş diye bir ders aldınız eski okulunuza döndüğünüzde Davranış Bilimleri diye bir ders var ve içerikleri %90 oranında benzer. Bu durumda eski okulunuza döndüğünüzde Psikolojiye Giriş dersini Davranış Bilimleri dersi yerine saydırabileceksiniz ve Davranış Bilimleri dersinden muaf olacaksınız.

Ortalama ile geçiş yapmış olanlar eski bölümüne nasıl dönebilir?

Ortalama ile geçiş yapmış ve daha önceden MYP (Merkezi Yerleştirme Puanı) ile yatay geçiş hakkınızı kullanmamışsanız. İlerleyen dönemlerde MYP ile yatay geçiş kontenjanı açıldığı taktirde eski bölümünüze kontenjan dahilinde başarı şartı aranmaksızın dönüş yapabilirsiniz.

Eğer herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden benimle iletişime geçebilirsiniz. Her şey gönlünüzce olsun diyorum 🙂

Ekli dosyalar

• Ek-1 le Yatay geçiş yapan öğrencilerin geri dönüş dilekçesi.docx
    13.7 KB · Görüntüleme: 80
Son düzenleme:
NOT: Yatay geçiş hakkında sorularınızı bu konu altında paylaşabilirsiniz. Mümkün olduğunca sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Merhabalar ben edebiyat bölümünden ilahiyat bölümüne geçiş yaptım fakat geri dönmek istiyorum bu mümkün müdür?

Merhaba ben myp ile yatay geçiş yaptım ama pişman oldum.Tıp fakültesinde okuyorum.
Ara dönemde geri dönüş yapma şansım var mı aceba?

Merhaba ben myp ile yatay geçiş yaptım ama pişman oldum.Tıp fakültesinde okuyorum.
Ara dönemde geri dönüş yapma şansım var mı aceba?
Merhaba,
Duyuruları takip edin. Ara dönemde yatay geçiş açıldığı takdirde dönüş için başvuru yapabilirsiniz.

MYP ile geçiş yapanlar Ek Madde-1 gereğince gelecek dönemlerde tekrar eski üniversitesine başvuru yaparak başvuru esnasında geri dönüş için bir dilekçe hazırlayarak dilekçeyide ibraz ederek dönüş yapabilirler. Konuyu tekrar güncelleyip güncel bir dilekçe ekleyeceğim.

Geri dönüş dilekçesi konuya eklenmiştir dosyayı ilk mesajın altında görebilir oradan indirebilirsiniz.

MYP ile geçiş yapanlar Ek Madde-1 gereğince gelecek dönemlerde tekrar eski üniversitesine başvuru yaparak başvuru esnasında geri dönüş için bir dilekçe hazırlayarak dilekçeyide ibraz ederek dönüş yapabilirler. Konuyu tekrar güncelleyip güncel bir dilekçe ekleyeceğim.
Hocam merhabalar ben de tıp fakültesi öğrencisiyim 1. Sınıfta myp ile geçiş yaptım. Şu an 3. Sınıf öğrencisiyim. Güz dönemi eski üniversiteme geri dönüş yapmak istiyorum. Yatay geçişimin üzerinden 3 sene geçti. Geri dönüşte sene kuralı var mı? Geçebilir miyim acaba?

Hocam merhabalar ben de tıp fakültesi öğrencisiyim 1. Sınıfta myp ile geçiş yaptım. Şu an 3. Sınıf öğrencisiyim. Güz dönemi eski üniversiteme geri dönüş yapmak istiyorum. Yatay geçişimin üzerinden 3 sene geçti. Geri dönüşte sene kuralı var mı? Geçebilir miyim acaba?
Hayır Ek madde 1 ile yatay geçişte geri dönüşler için herhangi bir yıl şartı koyulmamış.

hocam selam
1. Sınıfken X üniversitesine gittim. sonra güz döneminde 2. Sınıfta myp ile yatay geçiş yaptım.geri dönmek istiyorum. 1. Sınıfta okuduğum tüm sene kabul edilir mi? ilk üniversitemde yeni üniversiteden farklı 1-2 ders var onlar yeni transkriptimde yok. Ama 1. Sınıf transkriptim e devlette hala duruyor.

hocam selam
1. Sınıfken X üniversitesine gittim. sonra güz döneminde 2. Sınıfta myp ile yatay geçiş yaptım.geri dönmek istiyorum. 1. Sınıfta okuduğum tüm sene kabul edilir mi? ilk üniversitemde yeni üniversiteden farklı 1-2 ders var onlar yeni transkriptimde yok. Ama 1. Sınıf transkriptim e devlette hala duruyor.
Merhabalar,

Geri döndüğünüzde 1. Sınıfta aldığınız tüm dersler kabul edilir. Eski üniversitendeki 1. Sınıf transkriptin hala geçerli. Sonuçta o dersleri almışsın. Merak ettiğiniz başka bir şey varsa sorabilirsiniz.

Merhabalar,

Geri döndüğünüzde 1. Sınıfta aldığınız tüm dersler kabul edilir. Eski üniversitendeki 1. Sınıf transkriptin hala geçerli. Sonuçta o dersleri almışsın. Merak ettiğiniz başka bir şey varsa sorabilirsiniz.
Mesela 1. Sınıfta eski okulumda dersim Fd Yeni okulumda CC eskiye döneceğim zaman Hangisi kabuk edilecek
Çok teşekkürler. Günlerdir içime dert olmuştu bu olay

Merhabalar,

Beni yani tekrar 1. Sınıftan başlatmazlar değil mi

Mesela 1. Sınıfta eski okulumda dersim Fd Yeni okulumda CC eskiye döneceğim zaman Hangisi kabuk edilecek
Çok teşekkürler. Günlerdir içime dert olmuştu bu olay
İki transkripti de vereceksiniz. Muafiyet dilekçesi de vereceksiniz. Yüksek olan dersinizi saydırmak istediğinizi belirtir ek bir dilekçe daha verirsiniz orada bu dersi belirtirseniz ona göre işlem yaparlar. Sisteme yüksek olan dersi işlerler.

Birinci sınıftan başlatma gibi bir durumda olmaz. Zaten sistemde 1. 2. 3. Sınıf görünmenizin bir anlamı yok. Siz sistemde 1. Sınıfta görünseniz zaten 1. Sınıf derslerinden muaf olacağınız için full 2. Sınıf derslerini alırsınız. Sistemde görünen sınıf durumu üniversitelerde tamamen sembolik bir şey. Ama zaten muaf olacağınız için 2. Sınıf olarak başlatırlar. 2. Sınıfta da çoğu dersinizden muafsanız 3. Sınıftan başlarsınız. Ama sınıf olayına takılmayın. Üniversitesitede alttan üstten ders alma olayı var zaten.

İki transkripti de vereceksiniz. Muafiyet dilekçesi de vereceksiniz. Yüksek olan dersinizi saydırmak istediğinizi belirtir ek bir dilekçe daha verirsiniz orada bu dersi belirtirseniz ona göre işlem yaparlar. Sisteme yüksek olan dersi işlerler.

Birinci sınıftan başlatma gibi bir durumda olmaz. Zaten sistemde 1. 2. 3. Sınıf görünmenizin bir anlamı yok. Siz sistemde 1. Sınıfta görünseniz zaten 1. Sınıf derslerinden muaf olacağınız için full 2. Sınıf derslerini alırsınız. Sistemde görünen sınıf durumu üniversitelerde tamamen sembolik bir şey. Ama zaten muaf olacağınız için 2. Sınıf olarak başlatırlar. 2. Sınıfta da çoğu dersinizden muafsanız 3. Sınıftan başlarsınız. Ama sınıf olayına takılmayın. Üniversitesitede alttan üstten ders alma olayı var zaten.
Hocam birde benim üniversitem dilekçe değil tekrar myp yapacaksın gibi başvur bizim üniversitede geri dönüş öyle diyor. Myp başvurularında genel olarak fakültenin red etme olayı oluyor mu

Merhabalar,

Hocam son sorum birde kusura bakmayın. Onlar benim 1. Sınıftaki derslerimi yemez değil mi? Yani saymamazlık gibi bi durum. Bunun için 2 transkripti de götürmem lazım değil mi? Çünkü eski ünimdeki bazı dersler yeni üniversitemde yok

Hocam birde benim üniversitem dilekçe değil tekrar myp yapacaksın gibi başvur bizim üniversitede geri dönüş öyle diyor. Myp başvurularında genel olarak fakültenin red etme olayı oluyor mu

Hocam son sorum birde kusura bakmayın. Onlar benim 1. Sınıftaki derslerimi yemez değil mi? Yani saymamazlık gibi bi durum. Bunun için 2 transkripti de götürmem lazım değil mi? Çünkü eski ünimdeki bazı dersler yeni üniversitemde yok
Tekrar myp gibi başvuru yapsan dahi geri dönüş yapmak istediğini belirten bir dilekçe vermen iyi oluyor. Çünkü myp ile yatay geçiş sadece bir defaya mahsus yapılabilir. Siz hakkınızı kullanmışsınız. Şimdi yapacağınız işlem geri dönüş. Ama siz yatay geçiş gibi tüm evrakları hazırlayın. Birde bu konuda ilk mesajımda dilekçe mevcut onu indirip onu doldurun başvurunuza ekleyin.

Derslerinizi muhakkak sayarlar. Siz iki transkripti de götürün mutlaka. Güncel olarak alın transkriptleri. Alınma tarihleri güncel olsun.

Tekrar myp gibi başvuru yapsan dahi geri dönüş yapmak istediğini belirten bir dilekçe vermen iyi oluyor. Çünkü myp ile yatay geçiş sadece bir defaya mahsus yapılabilir. Siz hakkınızı kullanmışsınız. Şimdi yapacağınız işlem geri dönüş. Ama siz yatay geçiş gibi tüm evrakları hazırlayın. Birde bu konuda ilk mesajımda dilekçe mevcut onu indirip onu doldurun başvurunuza ekleyin.

Derslerinizi muhakkak sayarlar. Siz iki transkripti de götürün mutlaka. Güncel olarak alın transkriptleri. Alınma tarihleri güncel olsun.
Teşekkürler hocam

hocam üniversitem ısrarla dilekçe yazmanıza gerek yok Ege de böyle . Yatay geçiş yapmış olacaksınız teknik konularla ilgilenmeyin vs diyor.

Teşekkürler hocam

hocam üniversitem ısrarla dilekçe yazmanıza gerek yok Ege de böyle . Yatay geçiş yapmış olacaksınız teknik konularla ilgilenmeyin vs diyor.
Yani siz yatay geçiş yapacakmış gibi tüm evrakları hazırlayın. Yatay geçiş yapacakmış gibi başvuru yapın. Formların arasına dilekçeyi ekleyin verin gerisini onlar halleder. Bir dilekçeyi almamakla neden bu kadar ısrar ediyorlar anlamış değilim açıkçası.

Yani siz yatay geçiş yapacakmış gibi tüm evrakları hazırlayın. Yatay geçiş yapacakmış gibi başvuru yapın. Formların arasına dilekçeyi ekleyin verin gerisini onlar halleder. Bir dilekçeyi almamakla neden bu kadar ısrar ediyorlar anlamış değilim açıkçası.
hocam teşekkürler bir sorum daha var. Yeni ünimde X dersini muaf saymışlar eski ünimdeki bir dersle denk tutarak ama eski ünimde o dersi daha almamıştım bile daha sonraki yılda var o ders. O nasıl hallolur ?