Yatay geçişte geri dönüş hakkı "DETAYLI ANLATIM"

gazi üniversitesi kimya bölümünden osmangazi üniversitesine yatay geçiş yaptım. 2 yıl osmangazide okudum. şimdi tekrar gaziye dönmek istiyorum fakat şartlı 5 dersim falan var. yatay geçiş yaparken şartlı geçtiğim dersleri osmangaziden tekrar almıştım. şimdi gazide de osmangazide şartlı geçtiğim dersleri bana tekrar verirler mi sizce ?
Merhaba,
Muhtemelen gazide osman gaziden geçtiğiniz şartlı dersleri tekrar almanızı isteyebilirler.

tıp2 iken başka bir tıp fakültesine geçiş yapmıştım merkezi puanımla 2. sınıfı geçtim 3 için tekrar eski okuluma dönebilir miyim yoksa 2den mi başlatırlar

tıp2 iken başka bir tıp fakültesine geçiş yapmıştım merkezi puanımla 2. sınıfı geçtim 3 için tekrar eski okuluma dönebilir miyim yoksa 2den mi başlatırlar
Merhaba,
Geri dönebilirsiniz. Ders içerikleriniz %80 oranında aynı ise muaf olursunuz. Burada önemli nokta 2. Sınıf ders içeriklerinizin büyük oranda uyuşmasıdır. Böyle bir durum varsa tabi ki 3. Sınıftan devam edersiniz.

Merhaba,
Geri dönebilirsiniz. Ders içerikleriniz %80 oranında aynı ise muaf olursunuz. Burada önemli nokta 2. Sınıf ders içeriklerinizin büyük oranda uyuşmasıdır. Böyle bir durum varsa tabi ki 3. Sınıftan devam edersiniz.
Hocam geri dönüşte kayıt nasıl oluyor. Ege e devletten kayıt yapıyormuş bir sıkıntı olur mu

teşekkürler yatay geçiş sürecinde bu sayfadan çok destek aldım. her şeyiyle bana destek oldunuz. sayenizde yatay geçişimi sorunsuz hallettim. herkes üye olup @TeoreM e sorularını sorabilir.

Hocam selamlar, fizik bölümü 1. sınıf öğrencisiydim ve vizeler bile olmadan yatay geçiş yaptım okula hiç gitmedim. şimdi 2 sene geçti ve geri dönmek istiyorum. yeni üniversitemde bölümüm alakasızdı o yüzden ders sayılmayacağını düşünüyorum. fizik bölümüne geri dönünce 1. sınıftan sanki sıfırdan başlarmış gibi başlayacağım dimi ? alttan ders alma gibi durumlarım olmaz umarım. Teşekkürler şimdiden

Hocam selamlar, fizik bölümü 1. sınıf öğrencisiydim ve vizeler bile olmadan yatay geçiş yaptım okula hiç gitmedim. şimdi 2 sene geçti ve geri dönmek istiyorum. yeni üniversitemde bölümüm alakasızdı o yüzden ders sayılmayacağını düşünüyorum. fizik bölümüne geri dönünce 1. sınıftan sanki sıfırdan başlarmış gibi başlayacağım dimi ? alttan ders alma gibi durumlarım olmaz umarım. Teşekkürler şimdiden

Ortak birkaç dersiniz varsa saydırırsınız ama şöyle bir durum var sizin toplam eğitim süreniz 7 yıldır (4 yıllık bir bölüm için).

Üniversitelerde azami eğitim süresi (örneğin 4 yıllık lisans programları için 7 yıl), genellikle öğrencinin üniversiteye ilk kayıt yaptırdığı tarihten itibaren hesaplanır. Bu süre, yatay geçiş yapıldığında sıfırlanmaz, yani başladığı yerden devam eder.

Yani kısaca:​

• Öğrenci ilk kayıt olduğu yıl itibarıyla 7 yıl eğitim hakkına sahiptir.
  • Örneğin, 2019 yılında bir bölüme kayıt olan öğrenci için azami süre 2026 yılına kadardır.
  • Bu öğrenci 2022 yılında (3. sınıfta) başka bir bölüme yatay geçiş yaparsa, azami süre yine 2026’da biter.
  • Yani azami süresi baştan başlamaz, kalan süresi kadar okuma hakkı olur.

Dayanak (YÖK düzenlemeleri ve uygulama):​

• YÖK’ün azami süre ile ilgili genel uygulaması böyledir.
  • Azami süreye ilişkin düzenleme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44. maddesi uyarınca yapılır.
  • Bu maddeye göre, öğrencinin azami süresi, ilk kez kayıt yaptırdığı yıldan itibaren hesaplanır.

Ek Not:​

Bazı üniversiteler, yatay geçiş sırasında öğrencinin eski programda geçirdiği süreyi açıkça belirtir ve yeni programa yazarken öğrencinin kalan azami süresini de bildirir. Bu yüzden azami süreyle ilgili net bilgi için öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmesi en sağlıklısıdır.

Ortak birkaç dersiniz varsa saydırırsınız ama şöyle bir durum var sizin toplam eğitim süreniz 7 yıldır (4 yıllık bir bölüm için).

Üniversitelerde azami eğitim süresi (örneğin 4 yıllık lisans programları için 7 yıl), genellikle öğrencinin üniversiteye ilk kayıt yaptırdığı tarihten itibaren hesaplanır. Bu süre, yatay geçiş yapıldığında sıfırlanmaz, yani başladığı yerden devam eder.

Yani kısaca:​

• Öğrenci ilk kayıt olduğu yıl itibarıyla 7 yıl eğitim hakkına sahiptir.
  • Örneğin, 2019 yılında bir bölüme kayıt olan öğrenci için azami süre 2026 yılına kadardır.
  • Bu öğrenci 2022 yılında (3. sınıfta) başka bir bölüme yatay geçiş yaparsa, azami süre yine 2026’da biter.
  • Yani azami süresi baştan başlamaz, kalan süresi kadar okuma hakkı olur.

Dayanak (YÖK düzenlemeleri ve uygulama):​

• YÖK’ün azami süre ile ilgili genel uygulaması böyledir.
  • Azami süreye ilişkin düzenleme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44. maddesi uyarınca yapılır.
  • Bu maddeye göre, öğrencinin azami süresi, ilk kez kayıt yaptırdığı yıldan itibaren hesaplanır.

Ek Not:​

Bazı üniversiteler, yatay geçiş sırasında öğrencinin eski programda geçirdiği süreyi açıkça belirtir ve yeni programa yazarken öğrencinin kalan azami süresini de bildirir. Bu yüzden azami süreyle ilgili net bilgi için öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmesi en sağlıklısıdır.
Hocam dm bakabilir misiniz🙏🏻🙏🏻

Hocam merhabalar ben yks ile x üniversitesinin İngilizce tıp fakültesine yerleştim orda 1 yıl hazırlık okuduktan sonra y universitesinin Türkçe tıp fakültesine yatay geçiş yaptım geçişin üzerinden 2 yıl geçti ve şuan 3.sinifa geçtim.Eski okuluma geri dönmek istiyorum, dönersem tekrar İngilizce muafiyet sınavına mi gireceğim ve yine 3.sinif olarak mi devam edeceğim ve geri dönüş için bir süre var mi

✅️ İngilizce hazırlık sınıfını geçmişseniz tekrardan ingilizce muafiyet vermeniz gerekmez.

🧐 Okuduğunuz bölüm %100 İngilice miydi?

Bu çok kritik ve yerinde bir soru! Cevabı biraz detaylı ama net bir şekilde açıklayayım:

🔁 Türkçe Alınan Dersler, İngilizce Derslerin Yerine Sayılır mı?

🧩 Temel İlke: İçerik Uyuşması ve Krediler

Bir dersin hangi dilde alındığı değil, içeriği ve kredi/AKTS yapısı esas alınır.

Yani:

> Eğer Y Üniversitesi'nde Türkçe aldığınız dersin içeriği, X Üniversitesi'nde İngilizce verilen dersle uyumluysa, genelde denk kabul edilir.

🎓 Senaryo Örneği:

Y Üniversitesi'nde 2. sınıfta “Fizyoloji II” dersini Türkçe aldınız.

X Üniversitesi'nin 2. sınıfında aynı ders İngilizce ama içerik benzer.

Fakülte kurulu bu duruma bakar:

İçerikler benzer mi?

AKTS/kredi eşdeğer mi?

Süre (saat) uyumlu mu?

Bu kriterler sağlanıyorsa, ders muaf kabul edilir.

🧾 Sıkıntı Nerede Çıkabilir?

Eğer X Üniversitesi, İngilizce tıp fakültesinin uluslararası akreditasyonu (ECFMG, USMLE gibi) olduğunu vurguluyorsa, bazı fakülteler “dersi İngilizce almamışsan kabul etmem” diyebilir. Ama bu nadirdir.

Özellikle klinik öncesi derslerde (Anatomi, Histoloji, Mikrobiyoloji vs.) genelde tolerans gösterilir.

📂 Senin Durumunda Ne Olur?

Sen hazırlık sınıfını tamamlamışsın.

Y Üniversitesinde 1. ve 2. sınıfı Türkçe tamamladın.

X Üniversitesi’ne dönüşte, ders içerikleri karşılaştırılarak 3. sınıfa geçip geçemeyeceğine karar verilir.

Büyük ihtimalle birçok dersin kabul edilecektir ama belki birkaç tane ders için:

Fark dersi koyabilirler.

Ya da bir dersten muafiyet reddedilip tekrar alman istenebilir.

✅ Ne Yapmalısın?

1. Y Üniversitesinden aldığın tüm derslerin transkriptini al.

2. Bunları X Üniversitesi’nin tıp fakültesi öğrenci işleri/ders kurulu ile paylaş.

3. Onlar birebir karşılaştırma yaparak hangi derslerin sayılacağına karar verirler.

X üniversitesi %100 İngilizce ve akreditasyonu var ancak Y üniversitesi de akreditasyona sahip

iyi günler ben tıp fakültesi 4. sınıfta okuyorum 6. sınıfta eski üniversiteme dönebilir miyim ? yoksa 5 te mi dönmem lazım 6 da geçiş hakkım yok mu? 2. sınıftayken geçiş yapmıştım

iyi günler ben tıp fakültesi 4. sınıfta okuyorum 6. sınıfta eski üniversiteme dönebilir miyim ? yoksa 5 te mi dönmem lazım 6 da geçiş hakkım yok mu? 2. sınıftayken geçiş yapmıştım

İyi günler!

📌 6. sınıf (intörnlük) döneminde yatay geçiş ya da eski üniversitene dönüş sorun olabilir.

Tıp fakültesinde 6. sınıf, normal bir sınıf gibi değil, özel statüde bir dönemdir. Bu döneme "intörnlük dönemi" denir ve artık "öğrenci" değil, sahada çalışan bir hekim adayı olursun. Bu yüzden geçişler ciddi kısıtlamalara tabidir.

✅ 4. sınıftayken 5. sınıf başlamadan dönüş yapman en uygunu.
❌ 6. sınıfta eski üniversiteye geçişte problem yaşayabilirsin.

📞 Yine de kesin bilgi için hem şu anki üniversitenin öğrenci işleri hem de eski üniversitene danışmanı öneririm, çünkü çok istisnai durumlar olabilir.

Ek madde 1 yatay geçiş uygulama ilklerinde madde şu şekildedir;

5. Öğrencilerin Ek Madde -1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilmesine, (İlgili dönem başvurularından önce Ek Madde-1 uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin tekrar yatay geçiş yapamayacağına) ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrencilerin ÖSYS/YKS/ÖZYES merkezi yerleştirme veya Dikey Geçiş Sınavı sonucu veya ALÜGS sonucu ile kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilmelerine,

Yani bu maddeye göre önünüzde bir engel yok.

Yatay geçiş yaptım eski bölümüme dönebilir miyim?​

Evet arkadaşlar böyle bir hakkınız var. Yatay geçiş yaptınız eski bölüme bağlı kaldınız ya da yeni bölüme uyum sağlayamadınız eski bölüme geri dönüş yapabilirsiniz.

MYP ile geçiş yapmış olanlar için;​

Tam olarak madde şu şekilde;

Peki bu süreç nasıl işler?​

Öncelikle yatay geçişte geri dönüşler hangi yönetmeliğe tabidir bundan bahsedelim istiyorum. Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkelerine tabi olarak geri dönüş başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu ilkeleri sizinle paylaşıyorum;

Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkelerini okumak için buraya tıklayın.

İlkeleri resmi sayfada görüntülemek için buraya tıklayın.

Bu yönergenin 5. maddesi size şöyle bir hak tanımıştır.

Yani her öğrenci merkezi yerleştirme puanını kullanarak sadece bir defa yatay geçiş yapabilir ancak eski okuluna geri dönmek isterse sonraki yatay geçiş başvuru tarihlerinde eski okuluna bir dilekçe ile tekrardan başvuru yaptığı takdirde ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilecekleri açıkça belirtilmiştir.

Yatay geçişte geri dönüş için başvurular ne zaman yapılır?

Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkeleri madde 5’te belirtildiği üzere yatay geçiş yaptıktan sonraki yatay geçiş başvuru tarihlerinde başvuru yapabileceksiniz. Diyelim ki 2020-2021 Güz döneminde yatay geçiş yaptınız ve bir dönem geçiş yaptığınız okulda okudunuz. Bahar dönemi öncesi eski okulunuzun yatay geçiş tarihlerini takip etmeniz ve yatay geçiş başvuru tarihleri aralığında okulunuzun sizden istediği şekilde (elden, posta ya da faks) dilekçenizi okula teslim etmeniz gerekmektedir.

Yatay geçişte geri dönüş için nasıl bir dilekçe yazmam gerekli?

Bu konuda çok fazla istek geldiği için bir dilekçe hazırladım.

Yatay geçişte geri dönüş dilekçesinde ekte bir şeyler olması gerekli mi?

Benim tavsiyem hangi üniversite olursa olsun dilekçeyi verirken ekte transkript, ders içerikleri ve öğrenci belgesini bulundurun. Özellikle ders içerikleri ve transkript ilerde ders muafiyeti verirken size kolaylık sağlayacaktır. İyi ki ekte bunları vermişim diyeceksiniz.

Yatay geçişte geri dönüşte eski okuluma dönememe gibi bir ihtimal var mıdır?

Geri dönüş hakkından Ek Madde-1 Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş yapmış her öğrenci koşulsuz yararlanabilir. Geri dönememe gibi bir durum söz konusu değildir.

Alttan dersim var yatay geçişte geri dönüş hakkından yararlanabilir miyim?

Alttan dersiniz olsa dahi geri dönüşünüz yapılır.

Eski okuluma döndüğümde yeni okulda aldığım derslerim ne olacak?

Endişelenmenize gerek yok. Yeni okulunuzda aldığınız dersleri eski okulunuza döndüğünüzde denk sayılabilecek dersler yerine saydırabilirsiniz. Burada önemli husus dersin ismi değil dersin içeriğidir. Diyelim ki yeni okulunuzda Psikolojiye Giriş diye bir ders aldınız eski okulunuza döndüğünüzde Davranış Bilimleri diye bir ders var ve içerikleri %90 oranında benzer. Bu durumda eski okulunuza döndüğünüzde Psikolojiye Giriş dersini Davranış Bilimleri dersi yerine saydırabileceksiniz ve Davranış Bilimleri dersinden muaf olacaksınız.

Ortalama ile geçiş yapmış olanlar eski bölümüne nasıl dönebilir?

Ortalama ile geçiş yapmış ve daha önceden MYP (Merkezi Yerleştirme Puanı) ile yatay geçiş hakkınızı kullanmamışsanız. İlerleyen dönemlerde MYP ile yatay geçiş kontenjanı açıldığı taktirde eski bölümünüze kontenjan dahilinde başarı şartı aranmaksızın dönüş yapabilirsiniz.

Eğer herhangi bir sorunuz olursa çekinmeden konuya mesaj atarak benimle geçebilirsiniz. Her şey gönlünüzce olsun diyorum 🙂

2-3 dakikanızı ayırarak KAMUJET formuna üye olabilir. Konu altında istediğiniz kadar soru yöneltebilirsiniz. Bilgi ve tecrübeler dahilinde her türlü ücretsiz destek sağlanacaktır.
Geçen sene 1-15 ağustos tarihleri arasında Odtü hazırlık öğrencisiyken devamsızlıktan kalıp myp ile başka bir üniversitenin türkçe bölüme geçtim şuanda tekrar eski okuluma geri dönmek istiyorum ingilizce seviyemi belli bir seviyeye getirdim ama diyelim ki EPE(Hazırlık atlama sınavı) sonucu başarısız oldum bu durumda kayıtsız mı kalırım yoksa seneye tekrar sınava girmeme hak tanırlar mı? Sağolsun öğrenci işleri 4 gündür cevap vermiyor

ODTÜ hazırlık yönetmeliğine göre bakarsak;

1. Hazırlık tekrar hakkı:

ODTÜ'de hazırlık sınıfını başaramayan öğrencilere genellikle bir yıl daha hazırlık okuma hakkı verilir.

Ama sen geçen sene hazırlıkta devamsızlıktan kalmışsın ve okuldan ayrılmışsın (çünkü başka bir üniversiteye geçtin).

Bu durumda yeniden ODTÜ’ye döndüğünde sıfırdan başlar gibi değerlendirilirsin. (Yani "kayıtsız" kalma gibi bir durum olmaz.)

2. EPE sınavında başarısız olursan:

Hazırlık okuma hakkın varsa (ki muhtemelen var), EPE’yi geçemezsen hazırlık sınıfına yerleştirilirsin.

Tekrar hazırlık okumaya başlarsın.

Kayıtsız kalma durumu, hazırlık hakkı tamamen tükenmiş ve sınava girme hakkı olmayan öğrenciler için geçerlidir — sen bu kapsamda değilsin.

ODTÜ'ye resmi olarak geri döndüğünde EPE'yi geçemezsen kayıtsız kalmazsın.

EPE başarısız olursa seni hazırlık programına alırlar ve hazırlığı bir daha okursun.

Tekrar EPE’ye girme hakkın da bir sonraki dönem için olur.

Yine de resmi olarak kurumdan bir cevap alman daha doğru olur.