Yatay Geçiş Yaptım, Eski Bölümüme Dönebilir Miyim?

TeoreM

Kamu Çalışanı
Yönetici
Yatay Geçiş Yaptım, Eski Bölümüme Dönebilir Miyim?

Evet, eski bölümünüze geri dönme hakkınız var. Yatay geçiş yaptıktan sonra ya da yeni bölümünüze uyum sağlamakta zorlandığınızda, eski bölümünüze dönmek mümkün.

MYP (Merkezi Yerleştirme Puanı) ile Geçiş Yapanlar İçin Durum​

Bu konuda düzenleme şu şekildedir:

Ek Madde -1’e göre, öğrenciler yalnızca bir kez yatay geçiş yapabilmektedir. Yani, merkezi yerleştirme sonucu yapılan yatay geçişin ardından tekrar başka bir yatay geçiş yapılamaz. Ancak, Ek Madde-1’e göre geçiş yaptıktan sonra, öğrenciler ilerleyen dönemlerde eski okullarına geri dönebilirler.

Peki, bu süreç nasıl işliyor?

İlk olarak, yatay geçişle eski bölüme dönüş, belirli bir yönetmeliğe tabidir. Bu durumda, Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkelerine göre başvurular yapılır. İlgili ilkeleri aşağıda bulabilirsiniz.

Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkeleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yönetmeliğin 5. maddesinde şu hüküm yer alır:

"Öğrenciler, merkezi yerleştirme puanı ile yalnızca bir kez yatay geçiş yapabilirler. Ancak, bu geçişten sonra eski okullarına geri dönmek isteyen öğrenciler, ilerleyen yatay geçiş başvuru tarihlerinde dilekçe ile başvuruda bulunarak eski üniversitelerine dönebilirler."

Yani, merkezi yerleştirme puanı ile bir kez yatay geçiş yaptıktan sonra, eski üniversitenize dönmek istiyorsanız, sonraki başvuru dönemlerinde eski okulunuza başvuru yapabilirsiniz.

Yatay Geçişte Geri Dönüş İçin Başvurular Ne Zaman Yapılır?​

Ek Madde-1 Uygulama İlkeleri’nin 5. maddesinde belirtildiği üzere, yatay geçiş yaptıktan sonra eski okulunuza geri dönmek için bir sonraki yatay geçiş başvuru dönemini takip etmeniz gerekir. Örneğin, 2020-2021 Güz döneminde yatay geçiş yaptıysanız ve Bahar dönemi öncesinde eski okulunuza geri dönmek istiyorsanız, o dönem için başvuru tarihlerinde eski okulunuzun yatay geçiş başvuru takvimini takip etmeniz ve gerekli belgeleri (dilekçe, transkript, ders içerikleri vb.) belirtilen şekilde teslim etmeniz gerekir.

Yatay Geçişte Geri Dönüş İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?​

Bu konuda sıkça soru alıyorum, o yüzden geri dönüş dilekçesi hazırlamak için bir örnek hazırladım. Dilerseniz, bu sayfadan dilekçeyi temin edebilirsiniz.

Not: Dilekçelerden elde edilen gelirlerin bir kısmı eğitim kurumlarına bağışlanacak, bir kısmı ise sunduğumuz hizmetin sürekliliği için kullanılacaktır.

Dilekçeye Eklenmesi Gereken Belgeler Var Mıdır?​

Dilekçe ile başvuru yaparken, özellikle transkript, ders içerikleri ve öğrenci belgesi gibi belgelerin de eklenmesi faydalıdır. Bu belgeler ilerleyen dönemlerde ders muafiyeti işlemleri sırasında size kolaylık sağlayacaktır. "İyi ki eklemişim" diyeceğiniz bu belgeler, geri dönüş sürecinizde size büyük avantaj sağlar.

Geri Dönüşte Eski Okuluma Dönememe Durumu Var Mıdır?​

Ek Madde-1 uyarınca, yatay geçişle geri dönüş hakkı, tüm öğrenciler için koşulsuz olarak geçerlidir. Yani geri dönememe gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle, eski okulunuza dönüş yapma hakkınız güvence altındadır.

Alttan Dersim Var, Yatay Geçişle Geri Dönüş Hakkım Var Mı?​

Alttan dersiniz olsa dahi, geri dönüş hakkınızdan yararlanabilirsiniz. Alttan dersinizin olması, geri dönüşünüzü engellemez.

Eski Okuluma Döndüğümde Yeni Okulumda Aldığım Dersler Ne Olacak?​

Yeni okulunuzda aldığınız dersler, eski okulunuza döndüğünüzde, içerikleri benzer derslerle denk sayılabilir. Örneğin, yeni okulunuzda "Psikolojiye Giriş" dersi aldıysanız ve eski okulunuzda "Davranış Bilimleri" dersi varsa, içeriklerin %90 oranında benzer olması durumunda, "Psikolojiye Giriş" dersiniz "Davranış Bilimleri" dersi yerine sayılabilir. Bu durumda, eski okulunuza döndüğünüzde "Davranış Bilimleri" dersinden muaf olabilirsiniz.

Ortalama ile Geçiş Yapanlar Eski Bölümlerine Nasıl Dönebilir?​

Eğer yatay geçişi merkezi yerleştirme puanı ile yapmadıysanız, yani ortalama ile geçiş yaptıysanız, ilerleyen dönemlerde MYP ile yatay geçiş kontenjanı açıldığında, eski bölüme geçiş yapabilirsiniz. Bu durumda, başarı şartı aranmaksızın ve kontenjan dahilinde eski okulunuza dönebilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst