Yatay Geçiş Yaptım, Eski Bölümüme Dönebilir Miyim?
Evet, eski bölümünüze geri dönme hakkınız var. Yatay geçiş yaptıktan sonra ya da yeni bölümünüze uyum sağlamakta zorlandığınızda, eski bölümünüze dönmek mümkün.
Ek Madde -1’e göre, öğrenciler yalnızca bir kez yatay geçiş yapabilmektedir. Yani, merkezi yerleştirme sonucu yapılan yatay geçişin ardından tekrar başka bir yatay geçiş yapılamaz. Ancak, Ek Madde-1’e göre geçiş yaptıktan sonra, öğrenciler ilerleyen dönemlerde eski okullarına geri dönebilirler.
Peki, bu süreç nasıl işliyor?
İlk olarak, yatay geçişle eski bölüme dönüş, belirli bir yönetmeliğe tabidir. Bu durumda, Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkelerine göre başvurular yapılır. İlgili ilkeleri aşağıda bulabilirsiniz.
Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkeleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu yönetmeliğin 5. maddesinde şu hüküm yer alır:
"Öğrenciler, merkezi yerleştirme puanı ile yalnızca bir kez yatay geçiş yapabilirler. Ancak, bu geçişten sonra eski okullarına geri dönmek isteyen öğrenciler, ilerleyen yatay geçiş başvuru tarihlerinde dilekçe ile başvuruda bulunarak eski üniversitelerine dönebilirler."
Yani, merkezi yerleştirme puanı ile bir kez yatay geçiş yaptıktan sonra, eski üniversitenize dönmek istiyorsanız, sonraki başvuru dönemlerinde eski okulunuza başvuru yapabilirsiniz.
Not: Dilekçelerden elde edilen gelirlerin bir kısmı eğitim kurumlarına bağışlanacak, bir kısmı ise sunduğumuz hizmetin sürekliliği için kullanılacaktır.
Evet, eski bölümünüze geri dönme hakkınız var. Yatay geçiş yaptıktan sonra ya da yeni bölümünüze uyum sağlamakta zorlandığınızda, eski bölümünüze dönmek mümkün.
MYP (Merkezi Yerleştirme Puanı) ile Geçiş Yapanlar İçin Durum
Bu konuda düzenleme şu şekildedir:Ek Madde -1’e göre, öğrenciler yalnızca bir kez yatay geçiş yapabilmektedir. Yani, merkezi yerleştirme sonucu yapılan yatay geçişin ardından tekrar başka bir yatay geçiş yapılamaz. Ancak, Ek Madde-1’e göre geçiş yaptıktan sonra, öğrenciler ilerleyen dönemlerde eski okullarına geri dönebilirler.
Peki, bu süreç nasıl işliyor?
İlk olarak, yatay geçişle eski bölüme dönüş, belirli bir yönetmeliğe tabidir. Bu durumda, Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkelerine göre başvurular yapılır. İlgili ilkeleri aşağıda bulabilirsiniz.
Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş) Uygulama İlkeleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu yönetmeliğin 5. maddesinde şu hüküm yer alır:
"Öğrenciler, merkezi yerleştirme puanı ile yalnızca bir kez yatay geçiş yapabilirler. Ancak, bu geçişten sonra eski okullarına geri dönmek isteyen öğrenciler, ilerleyen yatay geçiş başvuru tarihlerinde dilekçe ile başvuruda bulunarak eski üniversitelerine dönebilirler."
Yani, merkezi yerleştirme puanı ile bir kez yatay geçiş yaptıktan sonra, eski üniversitenize dönmek istiyorsanız, sonraki başvuru dönemlerinde eski okulunuza başvuru yapabilirsiniz.
Yatay Geçişte Geri Dönüş İçin Başvurular Ne Zaman Yapılır?
Ek Madde-1 Uygulama İlkeleri’nin 5. maddesinde belirtildiği üzere, yatay geçiş yaptıktan sonra eski okulunuza geri dönmek için bir sonraki yatay geçiş başvuru dönemini takip etmeniz gerekir. Örneğin, 2020-2021 Güz döneminde yatay geçiş yaptıysanız ve Bahar dönemi öncesinde eski okulunuza geri dönmek istiyorsanız, o dönem için başvuru tarihlerinde eski okulunuzun yatay geçiş başvuru takvimini takip etmeniz ve gerekli belgeleri (dilekçe, transkript, ders içerikleri vb.) belirtilen şekilde teslim etmeniz gerekir.Yatay Geçişte Geri Dönüş İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?
Bu konuda sıkça soru alıyorum, o yüzden geri dönüş dilekçesi hazırlamak için bir örnek hazırladım. Dilerseniz, bu sayfadan dilekçeyi temin edebilirsiniz.Not: Dilekçelerden elde edilen gelirlerin bir kısmı eğitim kurumlarına bağışlanacak, bir kısmı ise sunduğumuz hizmetin sürekliliği için kullanılacaktır.