Türkiye'de eğitim sendikaları, eğitim çalışanlarının (öğretmenler, akademisyenler, idareciler vb.) mesleki ve sosyal haklarını korumak, eğitim sisteminin gelişimine katkıda bulunmak, eğitim politikaları üzerinde etkili olmak gibi amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıdır. İşte Türkiye'de faaliyet gösteren bazı önemli eğitim sendikaları:
- Türkiye Eğitim-Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası): Türkiye'nin en büyük eğitim sendikalarından biri olan Eğitim-Sen, eğitim ve bilim emekçilerinin haklarını savunmak, eğitim sisteminin demokratikleştirilmesini sağlamak, eğitimde fırsat eşitliğini ve nitelikli eğitimi desteklemek gibi hedeflerle faaliyet gösterir.
- Türk Eğitim-Sen (Türk Eğitim Emekçileri Sendikası): Türk Eğitim-Sen, eğitim çalışanlarının hak ve çıkarlarını savunmayı, eğitim sisteminin gelişimine katkıda bulunmayı, eğitim çalışanları arasında dayanışma ve birlik duygusunu güçlendirmeyi amaçlar.
- Eğitim Bir-Sen (Eğitim-Bir-Sen Sendikası): Türkiye'deki eğitim çalışanlarının en büyük sendikalarından biri olan Eğitim Bir-Sen, eğitim çalışanlarının maddi ve manevi haklarını savunur, eğitimde yaşanan sorunların çözümüne yönelik öneriler sunar.
- Memur-Sen (Memur-Sen Konfederasyonu): Memur-Sen, Türkiye'deki çeşitli meslek gruplarını kapsayan bir sendika konfederasyonudur. Memur-Sen bünyesinde eğitim çalışanlarını temsil eden sendikalar da bulunmaktadır.
- Eğitim İş (Eğitim İşçileri Sendikası): Eğitim İş, eğitim çalışanlarının haklarını korumayı, eğitim sisteminin gelişimine katkıda bulunmayı ve eğitimde adaleti sağlamayı hedefler.