Mobil Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Kullanılır?

KamuJET

Kamu Personeli
Yönetici
📱 Eskiden her aracın torpidosunda kağıt tutanak aranırdı. Artık işler kolaylaştı.
"Mobil Kaza Tutanağı" adlı uygulamayı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) çıkardı.

Yapman gereken:

1. Uygulamayı indir (Android ve iOS’ta var).

2. Kazada yer alan araç bilgilerini gir.

3. Fotoğrafları uygulama üzerinden ekle.

4. Olayı harita üzerinden işaretle.

5. Taraflar e-imza ile onaylasın, sistem otomatik sigortaya göndersin.

Bu yöntem hem hızlı hem de evrak derdi yok. Üstelik kazadaki konum, zaman ve görüntüler daha net oluyor.
⚠️ Ama unutma: Mobil tutanak iki taraf da onay verirse geçerli olur.

❌ Karşı Taraf Tutanak İmzalamazsa Ne Olur?

Kaza oldu ve karşı taraf "Ben imzalamam!", "Suçlu ben değilim, mahkemeye ver!" gibi cümlelerle tutanak tutmayı reddetti…
Böyle bir durumda:

1. Polisi çağırabilirsin. Eğer maddi hasar çoksa ve kişi tutanak tutmaya yanaşmıyorsa 112’den yardım iste.

2. Eğer polis çağırmak istemiyorsan, tek taraflı fotoğraf ve tanık desteğiyle sigortana başvuru yapabilirsin ama işlem zorlaşır.

3. Tutanak imzalanmadığı sürece olay resmi olarak belgeye dökülmez, bu da senin aleyhine olabilir.

Kısacası: Tutanak yoksa, sigorta ödemez. O yüzden ya anlaş, ya polis çağır.

⚠️ Kaza Tespit Tutanağında Sık Yapılan Hatalar

🛑 Tarih yazılmaması: En büyük hatalardan biri. Tutanak geçersiz sayılabilir.
🛑 Plaka yanlış yazılması: Sigorta şirketi yanlış plakayı sistemde bulamaz.
🛑 Olayın net anlatılmaması: “Araba bana vurdu” yazmak yerine “sağ şeritten gelen araç, sinyal vermeden önüme geçti” gibi açıklayıcı cümleler kullan.
🛑 İmza unutmak: İki taraf da imzalamazsa tutanak geçersiz olur.
🛑 Tek kalemle doldurmamak: Farklı kalemlerle tutanak doldurulursa sahtecilik şüphesi doğabilir.

SONUÇ: Ne Yapmalı?

✅ Kaza yerinden ayrılmadan önce fotoğraf çek,
✅ Tutanak kağıdın yoksa mobil uygulamadan doldur,
✅ Karşı taraf sorun çıkarırsa polis çağırmaktan çekinme,
✅ Tutanak sonradan doldurulacaksa, görsellerle destekle ve en geç 5 gün içinde sigortaya gönder.

Anahtar Kelimeler:

kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur, mobil kaza tutanağı indir, karşı taraf tutanağı imzalamazsa ne olur, kaza tutanağı geçersiz sayılır mı, tutanak sonrası sigortaya nasıl başvurulur, kazadan sonra ne yapılır, kaza sonrası sigorta işlemleri, kaza tespit tutanağı örneği, mobil kaza tutanağı geçerli mi 2025, sbm mobil tutanak uygulaması

Geri