MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) Nedir?

KamuJET

Kamu Personeli
Yönetici
MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) Nedir?

MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmen adaylarının mesleki bilgilerini ve pedagojik yeterliliklerini değerlendirmeyi amaçlayan bir sınavdır. Sınav, öğretmen adaylarının pedagojik formasyon, mesleki yeterlik ve alan bilgisi gibi temel yetkinliklerini ölçen farklı bölümlerden oluşmaktadır. Bu sınav, öğretmen adaylarının eğitim süreçlerine ne kadar hakim olduklarını ve öğretim becerilerinin seviyesini belirleyen önemli bir aşamadır.

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı Kaldırıldı mı?

Evet, 2025 yılından itibaren KPSS Eğitim Bilimleri sınavı, ÖSYM'nin sınav takvimi değişikliği ile birlikte kaldırılacaktır. Bu sınav, daha önce KPSS lisans sınavı kapsamında yer alıyordu. Ancak 2025 sınav takviminde artık yer almayacak ve yerine MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) yapılacaktır. Yani, öğretmen adaylarının eğitimle ilgili bilgi ve yeterlilikleri, artık AGS ile değerlendirilecektir.

AGS Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) için kesin tarih, ÖSYM’nin ilerleyen dönemde açıklayacağı sınav takvimiyle belli olacaktır. Ancak, bu sınavın, KPSS çerçevesindeki Eğitim Bilimleri bilgilerini kapsayacağı ve öğretmen adaylarının pedagojik ve mesleki yeterliliklerini değerlendiren bir sınav olacağı tahmin edilmektedir. Öğretmenlik mesleğine adım atacak adaylar, artık bu sınavla eğitimle ilgili bilgi ve becerilerini göstereceklerdir.

Eğitim Bilimleri Sınavının Kapsadığı Konular

Önceki yıllarda KPSS Eğitim Bilimleri sınavı, öğretmen adaylarının Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Program Geliştirme, Öğretim Yöntemleri ve Teknikleri, Rehberlik gibi konulardaki bilgi ve becerilerini ölçüyordu. 2025 yılında KPSS Eğitim Bilimleri sınavının yerine geçecek olan MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS), bu konu başlıklarını içermeye devam edecektir.

Sonuç Olarak:

MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS), öğretmenlik mesleğine adım atacak adaylar için önemli bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. 2025 yılından itibaren KPSS Eğitim Bilimleri sınavı yerine geçecek bu yeni sınav, öğretmen adaylarının pedagojik ve mesleki yeterliliklerini daha kapsamlı bir şekilde ölçecektir. AGS, öğretmenlik için gerekli bilgi ve becerilerin değerlendirileceği temel bir sınav olacaktır.

Geri