Kurum içinde farklı bir bölüme yatay geçiş

TeoreM

Kamu Çalışanı
Yönetici
kurumiciyataygecis.png

Yatay geçiş yapmak isteyen herkesin merak ettiği bir sorudur. ” Kurum içinde başka bir bölüme yatay geçiş yapabilir miyim ?” Evet arkadaşlar kurum içinde başka bir bölüme geçiş yapabiliyoruz. Kurum içi yatay geçişe en erken birinci sınıfın sonunda (ikinci dönem sonu) başvurabilirsiniz. Bunun için üniversitenizin duyurular kısmını takip etmeniz önemlidir yada üniversitenizin akademik takvimini inceleyebilirsiniz. Bazen akademik takvime yatay geçiş tarihlerini dahil edebiliyorlar. Yatay geçiş başvuru ve sonuç bilgisi duyuruları yine üniversitenizin web sitesinin duyurular kısmından yapılır. Bunun haricinde fakülte sekreterliğinden ya da genel sekreterlikten bilgi alabilirsiniz. Onlar sizi en doğru şekilde yönlendirecek kişilerdir. Eğer biraz şansınız varsa bu işte tecrübeli kişiler denk gelir fazla uğraşmadan işinizi halledersiniz. Ama konuya hakim olmayan kişilerle uğraşmak zorunda kalırsanız vay halinize. 🙂 MF alanındaki bir bölümden TM alanındaki bir bölümüne yada TS alanında eğitime devam ettiğim bir bölümden MF alanındaki bir bölüme kurum içi yatay geçiş yapabilir miyim ? Evet arkadaşlar bu mümkün şöyle bir örnek vereyim.

  • Hukuk fakültesi(TM) okuyan bir arkadaş eğer MF puanı hesaplanmışsa Diş Hekimliği fakültesine veya Tıp fakültesine(40.000 barajını sağladı taktirde) geçiş yapabilir.
Hangi dönemler arası yatay geçiş yapabilirim ?Ön lisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılında yatay geçiş yapılamaz. Bunu haricindeki dönemlerde yatay geçiş yapabilirsiniz. Kurum içi yatay geçişler nasıl yapılır ? Öncelikle kurum içi yatay geçiş için iki yöntem vardır.

  1. Merkezi Yerleştirme Puanı
  2. GANO ( Genel Ağırlıklı Not Ortalaması)
Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde-1) ile kurum içi yatay geçiş yapılır ? Diyelim TM bölümünde okuyorsunuz MF bölümüne geçmek istiyorsunuz. Eğer girdiğiniz yıla ait MF puanınız geçiş yapmak istediğiniz bölümün taban puanına eş yada yüksek ise yatay geçiş başvurusunda bulunabilirsiniz. Merkezi yerleştirme puanı ile yapılan yatay geçişlerde derslerde başarı durumuna bakılmaz. İsterseniz tüm derslerden kalın yine başvuru yapabilirsiniz. Eğer vakıf üniversitesinde okuyorsanız puanınız geçmek istediğiniz bölüme ait girdiğiniz yılın hangi burs oranına yetiyorsa o derecede burs alırsınız. Not: Ek Madde-1 (Merkezi Yerleştirme Puanı) ile yatay geçiş hakkınızı sadece bir defa kullanabilirsiniz. Örn: A bölümünden B bölümüne ek madde-1 ile geçiş yapmışsanız bir daha B bölümünde C bölümüne ek madde-1 ile yatay geçiş yapamazsınız. Ek Madde-1 ile yatay geçiş ÖSYM kılavuzunu incelemek için tıklayın. GANO ( Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) ile kurum içi yatay geçiş Kurum içinde GANO ile yatay geçiş yapmakta mümkün, hatta geçiş şansınızın en yüksek olduğu sistem GANO ile kurum içi yatay geçiş sistemidir. Çünkü bu durumda ilk olarak Genel ağırlıklı not ortalamanıza, eşit olduğu taktirde merkezi yerleştirme puanınıza bakılır. Yani not ortalamanız ne kadar yüksekse geçiş şansınız o kadar yüksektir. Şöyle bir örnek ile açıklayalım.

  • A kişisi psikoloji bölümde okuyor 3.70 ortalama yaptı TM3 puanı 415.
  • B kişisi A kişisi ile aynı sınıfta psikoloji bölümde okuyor 3.67 ortalama yaptı TM3 puanı 430.
İkisi de genel not ortalamasını kullanarak Hukuk fakültesine geçmek istiyor. Hukuk fakültesinin taban puanı 450 (TM3). Burada yeni bir şey daha öğrenmiş olduk GANO ile merkezi puanımızın üstende bir bölüme yatay geçiş yapabiliyoruz. A kişi ve B kişisi merkezi puanları yetmediği için GANO ile geçiş hakkını kullanmak istiyor.Tabi öyle her geleni de kabul etmiyorlar. Şöyle bir şart var.

  • Öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.
Daha Türkçe’sini yine verdiğim örnek üzerinden açıklamak istiyorum. Yurt içinde eğitim vermekte olan (KKTC dahil) Hukuk fakülteleri en son 315,014 puan ile kapatmış diyelim. Sizin TM3 puanınız 315,014’den daha az olursa bu bölüme kabul edilmezsiniz diyor., Her üniversitede yatay geçiş için belirli bir not ortalaması tabanı vardır. Medipol üniversitesini örnek vermek istiyorum. Medipol üniversitesinde kurum içi gano ile yatay geçişte ön lisans bölümleride min. 2.91 , lisans bölümlerinde ise 3.3 ortalama istemekte. Bu şartı sağlamayanların başvuruları geçersiz sayılır. Tabi arkadaşlar bunun haricinde üniversitenizin farklı şartları olabilir. Özellikle vakıf üniversitesi öğrencisi iseniz mutlaka burs kesilmesi vb. durumları iyice araştırın. Hocalarınıza, fakülte sekreterliğine danışın. Yatay geçişte kaçıncı sınıftan başlarım ? İki tür yatay geçişte de kaçıncı sınıftan başlayacağınıza ders yükünüze göre yatay geçiş komisyonu karar verir. Not: Kurum içinde yatay geçiş yapma şansınız başka bir üniversiteye geçiş yapmaktan daha fazladır. Çünkü diyelim Psikoloji bölümünden Hukuk Fakültesine geçiş yapacaksınız. Kurum dışı yatay geçişe 500 kişi başvurmuşsa kurum içinde bu sayı daha azdır. Ek olarak: Eğer sormak istediğiniz yada unuttuğum şeyler varsa yorum olarak sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst