Hangi bölümlere yatay geçiş yapabilirim?

TeoreM

Kamu Çalışanı
Yönetici
hangi-bölümlere-yatay.png

Sıkça gelen mailler dahilinde bu konuyu ayrı bir makalede ele almak istedim. Konuyu kısa ve anlaşılır bir şekilde ele almak istiyorum. Hangi bölümlere yatay geçiş yapabilirim?

İlk olarak iki türde yatay geçiş yapabilme imkanımız vardır.​

1- Kurum içi yatay geçiş, (Okuduğun üniversite içerisinde bölüm değiştirme.)

• Merkezi yerleştirme puanı ile kurum içi yatay geçiş.
  • Genel not ortalaması (GANO) ile yatay geçiş.
2- Kurum dışı yatay geçiş, (Başka bir üniversiteye geçiş yapma.)

• Merkezi yerleştirme puanı ile kurum dışı yatay geçiş.
  • Genel not ortalaması ile kurum dışı yatay geçiş.

Merkezi yerleştirme puanı ile hangi bölümlere yatay geçiş yapabilirim?​

Merkezi yerleştirme puanı yüksek öğretime geçiş sınavına girdiğiniz yıl aldığınız puanlardır.

• Merkezi yerleştirme puanınızla gerek kurum içi olsun gerek kurum dışı puanınızın yettiği tüm bölümlere geçiş yapabilirsiniz. Bunda bir sınırlama yoktur.
  • TM bölümünden TS ya da MF (Bu puan türlerinde puanınız hesaplanmışsa.) bölümlerine geçiş yapabilirsiniz. Üniversiteye girdiğiniz yıldaki sınavdan aldığınız puan geçmek istediğiniz bölümün üniversiteye girdiğiniz yıldaki puanına eşit ya da yüksek olmalıdır.
  • Kurum içi kurum dışı fark etmez. Tümünde bu kurallar geçerlidir.

Genel not ortalaması ile hangi bölümlere yatay geçiş yapabilirim?​

Genel not ortalaması nedir? Bitirdiğiniz dönem ya da dönemlerde aldığınız tüm derslerin ortalamasıdır. 4’lük sistem üzerinden hesaplanır.

• Genel not ortalamanızı kullanarak kurum dışında sadece okuduğunuz bölüme geçiş yapabilirsiniz. Örnek olarak, bir üniversitede fizyoterapi okuyorsanız. Genel not ortalamanızı kullanarak başka bir üniversitede sadece fizyoterapi bölümüne geçiş yapabilirsiniz.
  • Ancak kurum içinde kurallar değişmekte. Bazı üniversiteler kurum içi yatay geçişle farklı programlara öğrenci kabul edebiliyorlar. Bunun için şu makaleye okumanızı tavsiye ediyorum. ->Kurum içinde farklı bir bölüme yatay geçiş
Bunun haricinde merak ettikleriniz olursa yorum atabilir ya da iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Geri