Fiat Egea Cross 1.4 Benzinli Kullananlar Buraya! Kronik Sorunlar ve Tavsiyeler

KamuJET

Kamu Personeli
Yönetici
Selam dostlar,

Egea Cross 1.4 benzinli motoru olan aracı yaklaşık bir süredir kullanıyorum. Kullandıkça bazı şeyler dikkatimi çekti, araştırdım, diğer kullanıcıların da benzer sorunlar yaşadığını görünce bu konuyu açmak istedim. Özellikle bu motorla ilgili kronikleşmiş ufak tefek ama can sıkan detaylar var. Aracı almayı düşünen ya da hali hazırda kullananlara faydalı olur diye düşündüm.

1. Çekiş Zayıflığı – Yokuşlarda Bayılma

1.4 atmosferik motor olması nedeniyle araç yük altında ve klima açıkken yokuşlarda ciddi bayılma yapabiliyor. Özellikle 3. vites yokuşta aracı taşıyamayabiliyor. Şehir içi sakin kullanımda idare ediyor ama 4 kişi binip bagaj doldu mu, yokuşta gazlasan da istediğin tepkiyi alamıyorsun.

2. LPG ile Uyum Sorunları (Varsa)

Araç fabrika çıkışı LPG’li değilse sonradan takılan sistemlerde yakıt ayarı, enjektör sesi ve tekleme gibi sorunlar yaşayanlar olmuş. Özellikle sabah ilk çalıştırmada sarsıntılı çalışma ve LPG’ye geçerken hafif silkeleme gibi durumlar var. Usta seçimi burada çok önemli.

3. Rölanti Dalgalanması

Boştayken rölanti devrinin zaman zaman oynaması ve dalgalanması sıkça yaşanıyor. Özellikle motor sıcakken ya da klima devredeyken bu durum daha belirgin hale geliyor. Genelde yazılımsal deniyor ama bazı durumlarda boğaz kelebeği temizliği işe yarayabiliyor.

4. Vites Geçiş Sertliği (Özellikle 1-2)

Manuel şanzımanda özellikle ilk kalkışlarda 1’den 2’ye geçişte hafif vites geçişinde takılma veya sertlik oluyor. Yeni araçlarda zamanla oturuyor deniyor ama bazı araçlarda bu durum kalıcı şekilde devam ediyor. Baskı balata setiyle ilgili olabilir.

5. Hararet Göstergesi Yavaş Isınıyor

Soğuk havalarda aracın motoru oldukça geç ısınıyor. Bu durum hem konforu etkiliyor hem de LPG’ye geçiş süresini uzatıyor. Genelde bu motorlar geç ısınır deniyor ama termostat veya müşir kaynaklı sorunlar da olabilir, dikkat edilmeli.

6. Trim Sesi ve Torpido Tıkırtısı

Yol bozuksa özellikle torpido ve kapı içlerinden ufak tıkırtılar ve çıtırtılar gelebiliyor. Trim kalitesi çok üst düzey değil, bu nedenle zamanla gevşemeler olabiliyor. Biraz ses takıntınız varsa can sıkabiliyor ama klasik Fiat hastalığı diyelim.

7. Yakıt Tüketimi (Beklenenin Üzerinde)

Kağıt üstünde ekonomik gibi görünse de şehir içi kullanımda 8-10 litre bandını görmek mümkün. Klima açık, trafik yoğun ve kısa mesafelerde kullanılıyorsa tüketim daha da artabiliyor. LPG olmadan uzun vadede masraflı hale gelebiliyor.

---

Son Söz

Egea Cross 1.4 benzinli alınır mı? Alınır. Fiyatına göre sundukları yine de kabul edilebilir. Ancak bu motorun sınırlı performansı ve bazı kronikleşmiş kullanıcı şikayetlerini bilerek alırsanız hayal kırıklığı yaşamazsınız.

Aracın güçlü yanı: sağlam şase, geniş iç hacim, yedek parça bolluğu ve uygun servis maliyeti. Ama motor performansı, donanımsal sadelik ve yakıt tüketimi gibi konularda beklentiyi çok yüksek tutmamak gerekiyor.

Kullanan başka arkadaşlar varsa, yorum olarak kendi deneyimlerini yazarsa güzel bir bilgi havuzu oluşur. Sormak isteyen olursa da elimden geldiğince yanıtlarım.

Geri