Dezavantajlı gruplar, toplumda belirli haklardan veya fırsatlardan yoksun bırakılan veya daha az imkana sahip olan gruplardır. Bu gruplar genellikle sosyo-ekonomik, etnik, cinsiyet, yaş, engellilik durumu gibi faktörlere göre tanımlanabilir. İşte bazı örnekler:
- Yoksul ve Düşük Gelirli Bireyler: Gelir eşitsizliği nedeniyle düşük gelirli bireyler ve aileler, ekonomik kaynaklardan yeterince yararlanamayabilirler. Bu durum, eğitim, sağlık hizmetleri, barınma gibi temel ihtiyaçlara erişimlerini olumsuz etkileyebilir.
- Etnik ve Dini Azınlıklar: Belirli bir etnik veya dini gruba mensup olan bireyler, ayrımcılığa maruz kalabilirler ve bu durum haklarını kullanmalarını engelleyebilir. Önyargı, ayrımcılık ve sosyal dışlanma, bu grupların dezavantajlı konuma düşmesine neden olabilir.
- Göçmenler ve Mülteciler: Göçmenler ve mülteciler, çoğu zaman sosyal, ekonomik ve yasal zorluklarla karşılaşabilirler. Dil bariyerleri, yabancılaşma, iş bulma güçlükleri gibi sorunlar, bu grupların dezavantajlı konumda olmalarına yol açabilir.
- Engelliler: Fiziksel, zihinsel veya duygusal engellere sahip olan bireyler, toplumda sıklıkla ayrımcılık ve engellerle karşılaşırlar. Engelli kişilerin eğitim, istihdam ve toplumsal katılım gibi alanlarda eşit fırsatlara erişimleri sınırlı olabilir.
- Kadınlar: Toplumsal cinsiyet rolleri ve ayrımcılığı nedeniyle kadınlar, erkeklere kıyasla dezavantajlı konumda olabilirler. Kadına yönelik şiddet, eşitsiz ücret ve iş fırsatları, siyasi katılım ve eğitim gibi alanlarda karşılaşılan engeller, kadınların haklarını kullanmalarını zorlaştırabilir.
- Yaşlılar: Yaşlı bireyler, emeklilik sonrası maddi sıkıntılarla karşılaşabilirler ve sağlık hizmetlerine erişimleri kısıtlanabilir. Ayrıca yaşlılıkla birlikte toplumsal izolasyon, yalnızlık ve yaşlılıkla ilgili ayrımcılık gibi sorunlarla da karşılaşabilirler.